Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
16 Jul

KÜTÜPHANE SİSTEMLERİ NELERDİR?

 - Categories:  #kütüphane sistemleri, #sistem kütüphanesi, #universite kütüphane sistemleri

Günümüzde bilgisayar sistemlerinin her alanda kullanılmasıyla her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşım artmıştır. Daha doğru ve kaliteli bilgiye ulaşabilmek için kütüphanelerde de bilgisayar kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Böylelikle kütüphanelerde otomasyon sistemi oluşmaya başlamıştır. Bilgi paylaşımını daha hızlı ve doğru kaynaklar kullanılarak ulaşılabilmesi için kütüphane sistemleri oluşturulmuştur.

Bilgisayar ve internetin daha aktif bir şekilde kütüphanelerde kullanılmasıyla istenilen bilgiye çok kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır. Kütüphane otomasyon sistemleri adı verilen bu kütüphane sistemleri sayesinde döküman sağlama ya da kaynakları ödünç verme veya bilgi danışma hizmeti vermektedir. Bilişim sistemleri kullanılarak erişilen her türlü bilgiyi kaynak yönetimini ve paylaşımını sağlar. Kütüphane sistemleri içerisinde en çok kullanılan barkod kullanımı sayesinde kullanılan kaynakların takibi sağlanmaktadır. Barkod sistemi sayesinde kaynaklar üzerinde yapılan hatalar önlenir bilgi ihtiyacı olan kişinin kaynak kullanım süresi belirlenir isteğe göre bu süre uzatılabilir. Bilgisayar ile yapılan taramalar sayesinde kaynaklara ister tek tek ister toplu olarak ulaşılır.

Online katalog adı verilen bu sistem sayesinde hem kütüphane içinden hem de kütüphane dışından kaynak taraması yapılabilir ve böylece istenilen kaynaklara rahatça ulaşılabilmektedir. Kütüphane envanterinin tutulması kaynak satın alınması ve kurs rezervasyonlarını içine alan bir diğer sistem ise bütünleşik kütüphane otomasyon sistemidir. Bu sistem sayesinde istenilen tüm kaynaklara katalog şeklinde ulaşılabilmektedir. Kütüphane otomasyon sistemlerinin kullanıldığı tüm kütüphanelerde istenilen bilgiye en doğru kaynaktan en hızlı bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca hangi kaynağın kimin kullandığını gösteren barkod sistemi sayesinde de kaynak takibi kolayca yapılabilmektedir.

Comment on this post

About this blog